lauantai 30. kesäkuuta 2012

pyrrinpentusia

Kaverin puolesta kirjoitan:

kaksi mustaa lyhytkarvaurosta olisi vielä vailla kotia Norjassa, Oslon lähellä!

Vanhemmat ovat terveeksi tutkittuja (silmät,lonkat, kyynärät) ja pentuset reippaita pyrrin alkuja :)

kasvattajan kotisivut ja yhteystiedot: http://www.bergerdespyreneesafacerase.com/
ja https://www.facebook.com/pages/Kennel-Petit-Norvegien/204455739615371

Two black FR males available!

picture: Aina Larsen

perjantai 29. kesäkuuta 2012

aurinko näyttäytyi loman kunniaksi, sen kunniaksi vähän kuvia =)

Aamulla 7.15 alkoi loma. Aika kivaa :) Suunnattiin päivällä Ninkan kanssa lenkille, taisi koko Utranharju tömistä kun 7 koiraa pyyhälsi menemään! Illalla sitten siirrettiin seuran aksaesteet uudelle hallille ja valmistumassa olevalle kentälle. Ei jää ikävä entisen halli pölyä! Adios! Innostutiin sitten tekemään juoksu- ja juoksutekniikkatreeni talkoiden jälkeen (hitsit mitkä maastot uuden hallin lähellä :) ja treenien ja loman kunniaksi piti tietty käydä pitsa!

palataan ensin vähän juhannustunnelmiin. Töistä ei juuri juhannustunnelmaa löytynyt  kyllä ;) Aattoyö siis meni töissä. Vuorovastuu + triagenakki painoi, mutta hyvin meni. Yllättävän rauhallista, mutta toisaalta en oo ikinä ottanu noin montaa ennakkoilmoitusta vastaan per vuoro. No kellään ei onneksi mitään suurta hätää ollut.
Lauantaina sit suunnattiin mökille Liperiin, Jussi ja Kiva oli menneet sinne jo aattona. Tuitun ensimmäinen mökkeily sujui oikein hyvin, sensijaan Dukkisduu uiskenteli itselleen vesihännän.

Torvi ja "pieni" mutta niin OMA keppi :)

auringonlasku
 Treenirintamalla ei mitään uutta, kotitokoja ja kotiaksaa Tuitulle. Ehkä kerran viikossa ollaan jopa jaksettu treenailla! Tauko tekee hyvää itse kullekin ja totaalitaukoa on luvassa ensi viikko kun mie suuntaan Skotlantiin mamman kanssa ja pyrrit jää kotiin. Tuittu pääsee hoitoon Marjon ja Lola-mamman luo.

Ja sitten kuvatuksia tän päivän lenkiltä. Matkassa siis pyrrit Vappu, Elsa ja Kiva, Peppi-sprinkku, bortsut Hippa ja Birk sekä tietenkin Tuittu. Hyvin menee puudeli siellä joukossa ja hyvin tulee tuo toisilleen kyllä kovinkin tuttu sakki toimeen.

Puudeli on myös keppifani



"että mitä? uimassa? hiekkainen?? kuka??"
kummasti tuo hiekka oli kuitenkin karissut kotiin päästyä. Huh!

sitten bortsuja:






ja pyrrejä:




rinkeli-mummo:

ja loppuun vielä vähän puudelienergiaa, joka ei vähällä lopu..



Tuitulla nyt siis ikää muutamaa päivää vaille 5kk. Painoa oli alkuviikosta 3,4kg ja korkeutta n.27cm. Vielä saisi kasvaa useamman sentin.. Vaikka huolehdin kasvamisesta Kivankin kohdalla ja olin varma et siitä jää pieni kun se jossain vaiheessa jo hidasti selvästi kasvuaan. Vaan ei tullut pieni ei, 48+cm ja 14kg.

Nyt siis valmistautumaan Skotlannin matkaan! Palataan :)

maanantai 18. kesäkuuta 2012

reissussa taas

mut nyt oli kyl viimoinen reissu vähälle aikaa!

Suunnattiin perjantaina Loviisaan, lauantaina päiväseltään Kotkaan, yöksi taas Loviisaan ja sunnuntaiaamuna sit Jyväskylään ja illalla kotiin. Huh!Kyytiin lähti "kenneltyttö", Tuitun kummitäti Katri sekä Milena, sekä koirista Rilla, Dukkis, Kiva ja Tuittu.
Mikä ei focukseen sovi, sitä ei tarvita..

Loviisassa oli pääasiassa Tottakai- ja Zerberan-porukan leireilyä, mejäiltiin, käytiin näyttelyssä lauantaina, grillattiin ja hengailtiin. Olipas hauskaa, kiitos osallisille! :)

Lauantain näyttelyyn oli saatu tuomari Ranskasta asti, joten se näkyi heti koiramäärässä; 9 pitkäkarvaa ja 8 lyhytkarvaa. Loppujen lopuksi numerot kääntyivät toisinpäin, koska Dukkiksen ensimmäinen kehävisiitti oli lyhyt ja ytimekäs. Tuomari totesi heti: "En aio arvostella tätä koiraa vielä, se ei ole pitkäkarvainen, vaan lyhytkarvainen pyreneittenpaimenkoira" ja herra "tyypitön" heilahti lyhytkarvoihin hyvin nopsasti. Siellä sitten näytettiin Dukkiksen ensimmäinen punainen kortti (kuulostaa tosi hyvältä ;) ja kolmen koiran luokassa sijoitus oli toinen, häviten toiselle yhtä tyypittömälle ;) Ranskalaisia tuomareita (Karcher, Pecoult, Manchengal) tuo karvan pituus/lyhyt parta ei tunnu haittaavan, toisin kuin joitakin suomalaisia pyrri-ihmisiä..) vaikka faktahan on, että sileä naama on se mihin pitäisi pyrkiä.
No, mutta tosi tyytyväinen pitää olla myös herran kehäkäytökseen :) Tosin kehäkäytös (sen paremmin hyvä kuin huono) ei laatuarvosteluun tällä tuomarilla vaikuttanut, siellä sai taas käyttää hampaitakin ERI:n arvoisesti..

Lyhytkarvojen tulokset näyttivät tältä, kerrankin tulin jopa seuranneeksi:
Urokset:
JUN
Gin Fizz de la Vie Pastorale ERI, SA, JUK1, PU1, ROP, Sert
Halsou de la Vallee du Mouton EH JUK2

AVO
Ducadou de la Vallee du Mouton ERI, AVOK2
Tottakai Pikku Pietari ERI, SA, AVOK1, PU2, va-sert, Cacib
Tottakai Ryynäsen Topi EH, AVOK3

nartut:

JUN
Helodie de la Vallee du Mouton ERI, JUK1

AVO
Foca de la Vallee du Mouton ERI, SA, AVOK1,PN1, VSP, Sert, Cacib
Tottakai Rentun Ruusu EH AVOK2

Kasvattajaluokka Tottakai sai KP:n.

Tuomarin arvostelu oli sinänsä erikoinen, kaikilta koirilta taisi enimmäkseen löytyä vain ne virheet siihen paperille :D Ihan jokainen lause ei ole auennut miulle, joten arvosteluja ei nyt sitten tule.  Mutta mikäli oikein ymmärsin Kiksin EH tuli mm. pyöreästä päästä ja liian alas/taakse(?) asettuneista korvista.

Lauantaiaamuna kuului Turun suunnalta myös uutisia. Dukkiksen ja Alman pennut näkivät päivänvalon, saldona 2 poikaa ja tyttö. Kaikki pennut ovat fawneja.

Viikonlopun aikana joko Loviisassa tai Jyväskylässä treffasin Pilaa ja Pakkia lukuunottamatta kaikki Elsan pennut, olipas mukava! Roikkiakaan en ollu nähnyt sitten viime syksyn! Kunhan katsotte kuvat (tai kun tapaatte herran), ymmärrätte miksi se on ollut alusta asti miun suosikki yhtään muita hienoja väheksymättä =)

Tottakai Se on Sven Tuuva "KODA"

Tottakai Pikku Pietari "AULIS"

Tottakai Ryynäsen Topi "NERO", Kivan veli, kuten hännästä näkee ;)

Milenalla on paljon parempia kuvia ja jo valmiina, toisin ku miun, niin tässäpä alla siis milenan kuvaamana pyrrejä :) Loput kuvat täällä ja miun kuvia muutama lisää täällä.

Dukkisduu-duu :)
Torvi ottaa näyttelyhommat tosissaan ;)
pallohulluus on periytynyt suoraan alenevassa polvessa. Tottakai se on Sulo Vilen.




Tässäpä sitten Roikki (Tottakai se on Severi Suhonen), joka treffattiin agin SM-kisoissa, rennosti otti poika hälinän :)





Nuttu on niin pieni ja sievä, syliinhän se piti napata :)



Hassua, miten erikokoiset siskokset Elsa onkaan saanut aikaan, isosisko Pila lienee lähemmäs 50cm ja pikkusisko Nuttu jäänee mediksi. Isät ovat kuitenkin isohkoja, Chakka 54cm ja Speed 52cm. Kovasti samankaltaisuuksia löytyy pentusista, mutta siinä missä ensimmäisille on siunaantunut pikkusen runsaanlaisesti karvaa, on pikkusisaruspainos saanut vähintään sen verran ääntä tilalle :D


torstai 14. kesäkuuta 2012

torvimaista menoa

Torvi on torvi, vaikka paskassa kieris!

Kai toi alunperin on, että vaikka voissa paistais..

Se on helmi tunne kun teet sen virheen, että puhut puhelimessa kun olet koirinesi lenkillä keskellä Utran metsiköitä (tähän iiiiso <3 niillekin lähellä oleville metsille). Jossain hetkessä kesken selitysten havahdut siihen tosiasiaan, että yksi kolmesta uupuu ja sekin yksi on juuri se raidallinen..

No, siinä vaiheessa sitten kun Kiva on hävinnyt, ei tarvitse enää paljoa arvailla mikä saa koiran jäämään vajaan 100m päähän meistä muista. Viuh vaan ja raidallinen porhaltaa tuhatta ja sataa ohi jättäen jälkeensä aivan kammottavan lemun! En tiedä mitä se oli, mutta kaksikaan pesua ei sitä pois vienyt! Kiksi osaa hieroa tavaran oikein ihanasti korvakarvoihin ja niitäpä sitten rapsuttelet irti joutessasi vesilaskun samalla kasvaessa..

Jostain syystä tuolla lenkillä Kiva päätti ensin kuitenkin pyöriä keskellä polkua. Mietin mitä siinä mahtaa olla, koska yleensä kaikki mehevät tuotokset ja raadot löytyy off-roadilta polkujen varrelta. No, lähempi tarkastelu osoitti, että kierimismurhayrityksen kohteeksi joutui jättikokoinen koppakuoriainen! Siitä se sitten kilpi lommolla jatkoi matkaansa..
Tää kieriminen on varmaan kattokaa kans sitä pyrrien paljon puhuttua alkukantaisuutta ;) Se kun tuntuu olevan selitys jos jonkinmoisille jutuille...

Tuittusella on ikää jo 19 viikkoa, mikäli olen oikein laskuissa pysynyt. Ja Tuittu saa nyt epävirallisen kunnian olla se ensimmäinen syy lisätä blogiin myös jonkinlainen "sairaus"-osasto! Tuittu muuttui kummalliseksi viime viikolla. Istahteli kesken lenkin ja oli hieman vaisu. No anaalirauhasten tyhjennys paljasti tulehduksen ja eikun ab-kuuria nassuun. Täytyy tyhjennellä niitä nyt sit ahkerammin jos eivät itsestään tyhjene =/ Muutoin se kyllä on varsinainen teräsmaha, se syö lihoja ja luita ja nappulaa, eikä maha ole kertaakaan ollut löysällä. Ahne pieni porsas se on myös, jos sillä olisi pikkuisen edes pidemmät jalat, se olisi varas siinä missä Kivakin! Antibiootitkin menee helposti ahneelle pentuselle, sen kun laitat ne lattialle :) Mittasin Tuitun tänään ja korkeutta on vain 25cm. Toivottavasti se nyt viruttaisi sen 5cm lisää! Mutta eihän ikää ole vasta kuin 4,5kk hädintuskin. Ajantasaista painoa ei ole kyllä kertoa..

Mejäkuvia otti meistä Suski, kiitos :)




 Käytiin me mejäkokeessakin. Siitä tosin ei jäänyt jälkipolville juurikaan kerrottavaa. Ilma oli ihmiselle kurja, mutta jälkikoirille mitä mainioin. Toisinsanoen satoi vettä..
Harmillisesti meidän jäljelle osui aivan hurjasti häiriötä. Ensimmäisellä suoralla melkein heti alussa kiksi löysi jäljen vierestä luita. Ensimmäisen luun päälle se merkkasi(!) ja sitten jatkoi jäljestämistä, kunnes niitä löytyi lisää, ja se aloitti itsensä palkkaamisen kesken jäljen löytyneillä herkuilla! No, selviydyttiin siitä juuri ja juuri jatkamaan, kun metsässä on tietenkin teeripoikue päiväkävelyllä meidän jäljen päällä! Koiraahan saa kieltää kerran ja kehoittaa, mutta arvatkaapa vaan saako Torvi Pyrrisen jostain jahtihommista yhdellä käskyllä takaisin. Muutama "perkele" ois voinu toimia..

Ja ettei häiriöt tähän loppuneet niin tietenkin jäljen vierestä löytyy lopussa vielä metson raato! Siitä sain kehoituksella Kivan pois, mutta mutta.. Loppupäivän sain jännätä saadaanko edes tulosta! No saatin ja kyllähän Kiva noi väliajat jäljesti oikein hyvin! Mutta kun koira on ahne, niin koira on ahne.. Ja pelkkään saalisviettiin nää Kiksin hommat ei kyllä mene (paskassa pyörimiset mukaanluettuna) vaan väitän, että sillä on myös riistaviettiä.

Koekertomus ei ollut kovin imarteleva..

Lähtömakausta tutkien koira ohjataan 1. osuudelle. Aloittaa hyvän jäljestyksen ja etenee heti miten oikealle ja löytää sieltä luita. Saadan takaisin jäljelle ohjaajan kehoituksella. Jäljestetään muutama kymmentä metriä ja taas luut tulevat mielen ja poistutaan jäljeltä 1. hukkaan saakka. Osoitetaan jälki, jota edetään kumpareelle ja oikealle pyrähtää teeri juoksuun ja koira sinne perään. Kiellosta huolimatta ei saada takaisin, 2. hukka. Osoitetaan taas jälki ja edetään 1. kulmalle, joka tarkistuksella ja makaus hyvin osoittaen. 2. osuus aaltoilevaa ja tarkistelevaa jäljestystä ja lähellä toista kulmaa löydetään sivulta metson jätteet. Sieltä koira kaartaa ohi 2. kulman ja makauksen suoraan 3. osuudelle. 3. osuus mennään sitten mukavaa jäljestystä tarkistellen hajuja kaadolle saakka. Sorkalle jää nuuhkimaan. Tänään koira löytää mielenkiintoisempia hajuja ja makuja verijäljen lähistöltä.

AVO3 24p /tuomari Markku Hassinen

Plaah!

Ehkäpä yritämme seuraavan kerran elokuussa, ehkäpä vasta ensi vuonna. Nyt oon koko kevään rientäny joka viikonloppu jossain koirajutuissa, joinakin viikonloppuina useammassakin. Tämän tulevan viikonlopun jälkeen on kyllä pidettävä taukoa! Ehkä treenailemme jotain pientä, mutta kisoja ei ole kalenterissa ennen elokuuta. Hyvä näin!

Mutta ettei vapaa-ajanvietto-ongelmia tulisi, niin heppailua on luvassa sitten enemmälti koskapa tarkoitus on 1-2x viikossa vuokrata Lenni-heppaa ja sitten tietty käydä Nopsulla ratsastelemassa ja ehkäpä vielä Eeviksen tallilla muillakin. Eeviksen tallilla on nyt sitten ihan oma vetonaula, koska ihanainen Bambi varsoi tiistaina aamuyöllä "Spooky"-varsan, katsokaa miten kaunis <3




muutama kuva lisää täällä

palaillaanhan taas viikonlopun jälkeen! Viikonloppuna luvassa mejätreeniä, näytelmiä ja paljon pyrriporukkaa :)

lauantai 9. kesäkuuta 2012

pikaisesti: toko sm

ensimmäiset ja (elsan) viimeiset toko-sm:t on käyty. Suuresti ei jäänyt jälkipolville kerrottavaa, meille treenattavaa sensijaan jäi! Siis jos jaksaa, meidän tokotavoitteet kun on jo täynnä :) Tai no..Kai sitä piirinmestaruudesta pitää elokuussa kisata kun saadaan "kunnon" skabat pystyyn kun on koiriakin mahd. jopa 5-6 kisaamassa piirinmestaruudesta.

Sää suosi, joskin koirien kannalta viileämpikin olisi ollut kiva. Sensijaan en halua edes ajatella millainen kenttä olisi sateella ollut :D Miun mielestä järjestelyt myös olivat toimivat ja kehät hyvin sijoitettu. Hyvä Kuopio :)

Ekassa kehässä paikallaolot monen tunnin odottamisen jälkeen:
paikalla istuminen: 10
paikalla makaaminen:0. Ekasta käskystä elsa ei tehny mitään, toisesta käskystä kävi rapsuttamaan korvaa ja kolmannesta maihin. Ehheh...Hyvä makuu, täpäkästi omalla vuorolla ylös.

Sit taas odottelua pari tuntia ennen seuraavia liikkeitä.

 Zeta: 8,5, seisominen vähän vino, miusta muuten oikein kiva :)
Metallihyppy: 9,5 :))
Tunnari:8, perinteiset kapulan pyöräytykset suussa.

sit TAAS taukoa ehkä 1/2h

Samaan kehään oli survottu kasa epämiellyttäviä liikkeitä:

Ohjattu: 0, vasen arvottiin, vasemalla reunalla oli luoksetulotötsät. Meni suoraviivaisesti niille. Ei katsonut kapuloiden vientiä ollenkaan. Myöhemmin tajusin koiran luullen et kyseessä on varmaan ruutu! vaikka valmistelin mielestäni ihan perus ohjatun valmistelut..

Kaukot: 0 tää menee koiran piikkiin, moneen vaihtoon monta käskyä

Luoksari: 9, Elsa yleensä tulee kyl kovempaa, mut stopit ihan jees!

sit kiireellä heti seuraavaan kehään

Ruutu: 0, tän jälkeen tajusin ton ohjatun jutun. Koira teki siinä ruutua (lähti 90 astetta merkiltä suuntaan x) ja tässä taas koira oli tekevinään ohjattua ja kaarsi kivasti merkiltä kuin ohjatulle..

Seuraaminen: 7, ei ihan peruselsaa, jossain vaiheessa haahuili vähän jotain kummaa, mitä ei yleensä tosiaan tee, ihan kohtuullinen muuten.

pisteitä muistaakseni 169 eli ei tosiaan tulosta. Koira hyytyi ekan liikekehän jälkeen kyllä totaalisesti! Ei elsa ole tommoinen laiskiainen! Mutta vaikka häiriötä oli PALJON, Elsa ei kyllä häiriintynyt häiriöistä yhtään :)

Summa summarum: tapaturmainen paikkamakuun nollaus, koiran piikkiin menevä kaukojen nollaus ja sit ruudun ja ohjatun sekoittaminen.. Vaikka treeneissä noita tehdään vaihtelevissa järjestyksissä ja miulla on niihin hieman erilaiset valmistelut, niin koira siitä huolimatta ilmeisesti pinttyneellä koerutiinilla ajatteli (kaikesta liikkurin ja miun valmistelusta huolimatta) noiden aina olevan järjestyksessä ensin ruutu- sitten ohjattu. Lisäksi koepäivä on kyllä PITKÄ, oltiin oltu koepaikalla jo 4h ennen kuin ensimmäistäkään liikettä saatiin tehdyksi ja sitten odoteltiin ja odoteltiin. Ei sillä, sama se on kaikille, mutta ei Elsalla (eikä miulla) ole tuommoiseen rutiinia. Mut toisaalta, eipä meitä hirveesti haittaakaan :)

Tänään oli ihan kiva katsoa kehiä ja kannustaa joukkuekavereita, jotka osa onneksi pärjäsi ihan hienosti alemmissa luokissa! Huomennahan jännitystä ei juuri ole, käytännössä vain (muutamaa piristävää poikkeusta lukuunottamatta) samanrotuisia koiria, samasta kennelistä, samalla tavoin suorittavana.. Vaikkakin siinä on karsinnan perusteella 20 Suomen parasta ja kiistatta hienoja koirakoita, tylsää se silti on :)

torstai 7. kesäkuuta 2012

Nuttu

Nutusta sain näin söpöisen kuvan kera ruusukkeiden :)

kuva:Teemu Heikkilä

sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

tulospäivitys :)

Eestinmaalta kuului mukavia uutisia, Elsin Nuttu-pentu kävi Viron Voittaja-näyttelyssä olemassa hienosti ROP ja sai tassuunsa tittelit Eestin Voittaja-12 ja Juniorivoittaja-12. Onnea :)) Eikä pöllömmin mennyt mukana olleella Ladallakaan joka sai sertin!



Tänään oli sitten Kivan vuoro tokoilla. Koe meni varsin odotetusti, se koira vaan ajattelee aivan liikaa! Näinköhän tuo olisi suoriutunut alokasluokasta ihan ilman ohjaajaa "käännös vasemmalle, mars! Liike seis.." jne. Varmaan! Palkattomuutta ollaan tehty viime aikoina tosi vähän (tai ylipäätään treenattu) ja se näkyi. Ennakointi lisääntyi loppua kohti, mutta eipä voi olla pettynyt pikkuiseen Torviin <3

Tässäpä kootut selitykset:

Luoksepäästävyys: 10
Paikalla makaaminen 2min: 8 (tuplakäsky maahanmenoon,höh!)
Seuraaminen hihnassa: 9 (painoi hieman)
Seuraaminen taluttimetta: 9 (painoi..)
Liikkeestä maahanmeno: 10 (hieno :)
Luoksetulo: 9,5 (hieman hitaasti sivulle)
Liikkeestä seisominen: 7 (meidän ongelmaliike numero yksi! vielä viime viikolla painui maihin tai istumaan, nyt sitten pysähtyi liikkurin käskystä ja kun palasin sivulle, istui liikkurin käskystä ;)
Hyppy: 9 (istui liikkurin käskystä)
Kokonaisvaikutus: 8 (VAAN! pöh! Kiksi teki ihan hyvin kyllä :)

176,5p 1-tulos ja sija 2/7. Voiton vei ehkä pirtein ikinä näkemän cavalier, ihan loisto!

Nyt nokka kohti avointa!

Keskustelu pyrtsien luonteesta on vellonut kiivaana, vaikka onkin jo rauhoittumaan päin. Suorastaan hupaisat mittasuhteet asia kyllä sai. Mutta aikamoisiin ennakkoluuloihin täälläkin alueella sai törmätä pyrriä ottaessaan, (Kirsi, Pilan omistaja tosin taitaa viedä aika kirkkaasti voiton :D) pitivät suurin osa ihan hulluna! Tosin lienee ihan totta ;)  Tällaisissakin asioissa pitäisi muistaa, että parhaat esimerkit ja rodun maineen luojat niin hyvässä kuin pahassa (eivät ole ne blogikirjoitukset vaan) ovat juurikin ne itse koirat.