torstai 2. tammikuuta 2014

Ruokajuttuja

Vähän OT-hommaksi menee, mutta koirablogihan tää on.
Joskus joutuu vastailemaan kysymyksiin miten ruokin koirani, onko raakaruokinta vaikeaa tai onko se kallista. Laitetaas asioita ylös vaikka nyt ihan omaksi mielenvirkistykseksi, saattaa nää höpinät toki muitakin kiinnostaa. Mene ja tiedä! Tämä ei ole merkittävästi mainostamista (tai en saa siitä mitään hyötyä vaikka vähän paikallisia mainostaisinkin) ja asiat ovat omia mielipiteitä/pohdintoja. Saa olla vapaasti erimieltä tai esittää kysymyksiä. Kritiikkiäkin kestän, ehkä ;)Taustaa:
Alunperin Elsa on ruokittu nappulalla. Samoin Kiva. Elsa söi useamman vuoden Eagle Packia  (sittemmin nimellä Golden Eagle). Kiva taisi syödä kasvuaikana pääasiassa Orijenia, mutta lisänä jo raakaa. Eagle Pack meni vaihtoon ekojen pentujen jälkeen, Elsa söi ja söi, ja samassa määrin tavaraa tuli ulos. Koira oli aika anorektisessa kunnossa pentujen jälkeen. Se ei estänyt sitä silti jatkamasta ärsyttävää nirsoiluaan. Elsa oli (vaikkei enää uskoisi) ensimmäiset vuodet nirso, tai paremminkin hyvin epäileväinen ruokien suhteen. Nappulat kelpasivat vaihtelevalla menestyksellä kupista, palkkoina aina. Herkut se söi toki, ja kieltämättä sorruin vähän myös lahjontaan. Raakaruualle se nyrpisti nenäänsä. 

Ensimmäisellä lapin vaelluksella kannoin vähintään puolet Elsan ruuista rinkassani kotiin takaisin, tyyppi söi onnesta soikeana poronkakkaa ja puolukoita. Viikon. (Toim.huom. Seuraavalla reissulla rekut kantoivat eväänsä suurelta osin itse ;) Siirryimme jossain vaiheessa Acanaan (Sport & agility), jota Elsa söi pitkään myös raakaruuan ohella ja samoin Kiva syötyään ehkä 1-2 säkkiä Orijenin penturuokaa. Elsa lopetti nirsoilun sillä samalla sekunnilla kun Kiki asteli meidän taloon. Sen jälkeen se ei ole jättänyt ruokaa kuppiin ikinä. (Ei varmaan tarvitse sanoa, ettei ruuan jättäminen kuulu myöskään raidallisen tapoihin..)

Kivan tultua, tai ehkä puoli vuotta siitä, siirryimme osittaiseen raakaruokaan, pääsääntöisesti 50/50-malliin. Kiki sai siihen lisäksi kalkkilisää, koska oli kasvava koira (ja 50/50-malli riittää kyllä aikuiselle). Tätä jatkoimme varmasti n. 1,5 vuotta kunnes ehkä suunnilleen Tuitun tultua siirryimme kokonaan raakaan kun Tuittu oli syönyt pakolliset pari pussia RC:n poodlea (heheh..) Pääsääntöisesti koirat söivät Acanaa, kunnes siinä muuttui jokin juttu, jonka vuoksi mahat olivat jatkuvasti löysällä. Ei ripulilla, mutta löysällä. Samaa valittelivat monet muutkin ja Orijenia syöttävät myös.Tämä oli ehkä viimeisin sysäys siirtyä kokonaan raakaruokaan, vaikka koirani voivat ihan hyvin pelkällä nappulalla ja 50/50-mallilla, lukuunottamatta tuota Acanan mysteeriä. Olin pitkään sitä mieltä itsekin, että raakaruoka on niin hankalaa, ettei miusta siihen ole. Kinasin lisäksi vastaan ns. luubarffia, jossa iso osa on ns. lihaisia luita. Mutta, teen niin edelleen :P Olen ehkä lukenut liikaa Katiskan sivuja, paljon tietoa ja mielenkiintoista luettavaa! (vaikka ukko itse onkin täysi kusipää sen edesmenneen nettikauppansa kanssa)

Nappulakokeilut: 
-Golden Eagle (ihan ok..)
- Orijen pentu (hyvä mutta kallis)
-Acana Sport & Agility (aluksi pitkään ok, kunnes joku juttu muuttui, nykyistä tilannetta en tiedä)
- Jahti & Vahti Energia (ok) ja Extra Energia (hajuhaittoja a.k.a pieruja!)
- Royal Canin poodle puppy (Tuitulle pentuna pari pientä säkkiä, pikkupennulle sopiva raekoko, muuta hyvää ei juuri ole :D)

Voisin syöttää melkeinpä mitä vain noista edelleen (jos syöttäisin). Tällä hetkellä astiasta löytyy varalle jotain Tuitun kasvattajalta saatua isorakeista palkintonappulaa ja ostinpa muutaman kauhallisen Jeppeä. Tässä tilanteessa nappula on vaan hätävarana ja reissueväänä, suurta väliä sen merkillä ei ole. 
Jos minulla olisi koiranpentu/kantava narttu/pentue jotain rekkuja niin enpä tiedä mitä tekisin. Ehkäpä valintani olisi Orijen ja/tai raaka. Vaikeaksi menisi.

No, raakaa meillä on syöty AINAKIN vuosi, todennäköisesti enemmänkin. Aluksi syötin lihaa + kasvissosetta ja 2-3x viikossa jonkun ns. lihaisen luun yhtenä ateriana (kanan selkä, kalkkunan kaula tai pari kanan siipeä, puudelille kanankauloja) kunnes Tuitun maha oli usein vähän kipeän oloinen sen jälkee enkä suoraan sanottuna jaksanut puljautua enää niiden luiden kanssa.. Sulatella, pussitella, pakastaa ja sitten taas erotella. Blaah. Siirryttiin siis yksinkertaistettuun raakaruokintaan ja kalkkiin purkista (lihassa on paljon fosforia ja jos et syötä luita niin kalkin saanti on turvattava ettei kalkki-fosforisuhde mene pieleen!). Kirjaimelliseen raakaruokintaan ilman mitään luujuttuja. Saa noi lihaisia luita (oikeastaan vaan kalkkunan kauloja) edelleen joskus, mutta realismia lienee sanoa että pari kertaa kuussa. Kalkkunan kaulat on helppo pakastaa sellaisenaan,mutta meille kelpaa vaan tyttökalkkunat, poikakalkkunat ovat liian isoja. Puudeli syö tuolloin jonkun jäisen lihaklöntin onnellisen tietämättömänä tilanteesta... :)Miun rekkujen ruoka näyttää suunnilleen tolta miten asia on alla esitetty. Lisäravinteena rekut syö Teräsrekkua tasapainottamaan kalkki-fosforisuhdetta (ohjeannoksen (iso mitta/10kg 2x viikossa) jaoin pienempään niin et joka päivä pieni mitta pyrreille ja 3x viikossa puudelille) ja pyrrit syövät arthrobalans plussaa yhden tabletin päivässä. Öljynä tällä hetkellä on lohiöljy, pellanvansiemenöljy ja rypsiöljy, yhtä öljyä kerrallaan iltaisin.

Elsa ja Kiva saavat lihaa n. 150g/kerta, eli 300-350g/pv ja puudeli saa n. 50g/kerta, eli n. 100g/pv. Kasvissosetta saavat vähän, pyrrit n. 2-3rkl/kerta ja puudeli 1rkl/kerta. Säädän vähän lihan määrää riippuen treeneistä (jos on paljon tarjoitu nameja) ja aktiivisuudesta. Lihoissa mitä ostan, on n. 10-15% luuta, sen vuoksi saavat tuon pienen määrän kasvissosetta. Ja jos eivät saa useampaan päivään, alkaa lenkillä keppien pureskelu.

Ruokaviikko saattaisi näyttää vaikka tältä:

MA: sika-nauta  + kasvissose + teräsrekku + arthrobalans plus (pyrrit)
MA: sika-nauta + kasvissose + öljy 
______
sika-nauta 800g (1,32e)

TI: sika-nauta + kana + kasvissose (+TR + ab plus)
TI: kana + kasvissose + öljy
______
sika-nauta 200g (0,33e)+ kana 600g (1,38e)
KE: kana + lohi + kasvissose (+TR + ab plus)
KE: lohi + kasvissose + öljy
______
kana 400g (0,92e) + lohi 500g (1,15e)

TO: sika-nauta + kasvissose (+TR + ab plus)
TO: sika-nauta + kasvissose + öljy
______
sika-nauta 750g (1,24e)

PE: sika-nauta + sisäelinseos + kasvissose (+TR + ab plus)
PE: sisäelinseos + kasvissose + öljy
_____
sika-nauta 250g (0,42e) + sisäelinseos 500g (3e) 

LA: kana + kasvissose (+TR +ab plus)
LA: kana + kasvissose + öljy
_____
kana 800g (1,84e)

SU: kana + kalkkuna/lammas + kasvissose (+TR + ab plus)
SU: kalkkuna/lammas + kasvissose + öljy
_____
kana 200g (0,46e) + kalkkuna/lammas 500g (3e)

Kasvissosetta menee MAX 1kg/vko (3,5e/kg) ja öljypullot riittävät moneksi kuukaudeksi. Arhtrobalans plus maksaa n. 23e/kk (kahdelle koiralle) ja teräsrekkupurkista riittää varmaan puoleksi vuotta! Ajoitain teen kasvissoseet itse, silloin laitan yleensä vanhoja marjoja, jäävuorisalaattia ja porkkanaa.

Joensuussa koiran raakaruokkiminen on tehty enemmän kuin helpoksi. Meillä on täällä lähialueella edullinen Tessun tehtaanmyymälä ja hieno Sohvin Valinta. Lisäksi raakaa myy myös ainakin Musti ja Mirri, Tintin lemmikki (Mush) ja Lemmikkikeskus (Mush). Ostan sika-naudan (1,65e/kg), kanan (2,3e/kg) ja lohen (2,3e/kg) ja kasvissoseen (3,5e/kg) Tessulta, kalkkunan, lampaan, sisäelinseoksen ja mahdolliset valmisateriat (jos oon itte reissussa ja Jussi ruokkii koirat ;) Sohvin valinnasta. 

Onko raakaruokinta vaikeaa? Ei (paitsi se luiden kans pelautuminen) vaikeinta on muistaa ottaa ruuat sulamaan (mutta onneksi ne sulaa vesihauteessa tiskialtaassakin..)

Onko raakaruokinta kallista? Tällä laskelmalla lihoihin menee n. 15e/viikko riippuen mitä syötän, mutta tuo lienee realistinen keskiarvo. Lisäksi kasvissoseeseen menee n. 3,5e/vko (max) eli kolmen koiran, joiden yhteispaino on 35kg, lihoihin + kasvissoseeseen menee viikossa n. 18,5e. Kuukaudessa se tekee n. 74e + lisäruuat kuten kalleimpana nyt arthrobalans plussa, joka on huomattavasti silti halvempi kuin koirien vastaavat. Teräsrekku tulee halvaksi ja öljyt myös. No, yhden RC:n säkin tolla hinnalla sais, ja parikin säkkiä Jahtia ja Vahtia. 
Vastaus: kyllä se aika paljon kalliimpaa on kuin perusnappula. 

Vaikka väitän et meillä tuo on vielä aika edullista (kiitos Tessun tehtaanmyymälän!!)  Ja laskelma on onneksi enemmänkin yläkanttinen. Ei meillä ole silti paluuta nappulaan, mutta ei myöskään aiemmin pikkuisen harrastamaani luubarffiin. Syötän sitkeästi koirat 2x päivässä, tätä en osaa edes perustella.

Miun koirilla ei oo onneksi ollu mitään ruuansulatusongelmia (lukuunottamatta se Acana ja Tuitun mahavaivat luiden jälkeen), ei allergioita eikä kutinoita. Turkit kiilsivät myös nappulalla :) Elsalta hävisi "hiilarihöttö" kyljistä raakaruuan myötä ja se onkin nykyään jopa lähinnä laiha! Tosin ollaan liikuttukin enemmän ja ennen kaikkea juostu. Mummi tarvinnee lisää ruokaa :) Suurta eroa en siis Kikissä huomannut raakaruuan myötä, Tuittu on sillä oikeastaan kasvanut joten vertailla ei voi. Reissussa koirat vaihtavat sujuvasti takaisin nappulaan ja yhtä sujuvasti takaisin raakaan. Nou probleemos.

Piti tarinoimani myös makupaloista, mutta sen aika lienee joskus myöhemmin. Hyvää yötä nyt!

7 kommenttia:

 1. Oletko huomannut että Tessu myy nykyään myös naudan sisäelinseosta kuutiona (en muista oliko pötkönä). Siitä(kin) saa ihan hyviä nameja uunissa ja on ne kuutiot vaan niin paljon mukavampia annostella ruokakuppiin. :)

  Minun kokemukset Orijenin penturuuasta (siitä tavallisesta, ei Whole Prey) ovat vähän ristiriitaiset. Koira kasvoi sillä oikein mallikkaasti ja karva kiilsi (tosin sai lohta ja muuta lihaa lisäksi), mutta uloste oli aina vähän löysää ellei syöttänyt luita rinnalla ja sitä sontaa kans riitti. Sisaruksilla taisi olla kaikilla saman suuntaisia kokemuksia. Vaihdoin ruuan tuohon Whole Prey sarjan aikuisnappulaan ja se on mielestäni parempi.

  VastaaPoista
 2. jees oon huomannu sisäelinkuution! Sitä ei saa pötkössä. Näyttää sisältävän naudan keuhkoa, mahaa ja munuaista. Oon jotenkin rajoittunut ja haluan syöttää sisäelimet mielummin kanasta.. Toki kun katsoo vaikka mushin kanan sisäelinseoksen sisältöä (kivipiira, maksa, sydän (joka ei oikeasti ole muu kuin lihas)) niin onko tuokaan nyt niin mahtavaa :P

  VastaaPoista
 3. Mulla kans hämäriä mielikuvia Orijenin penturuuan tuottaneen jonkun verran isompaa määrää kakkaa kuin ois tarpeen. Orijenin aikuisnappula ei sitä tee. Mutta pyrri käyttää sen kyllä aivan tarpeeksi lahjakkaasti hyväkseen elimistössään. :p Eli näkyy nopeasti kyljissä.

  Kiitos tästä kirjoituksesta, mulla varmaan menee seuraavan koiran elinikään täysraakaan siirtyminen, vaikka tästä osittaisesta raa'asta onkin vain hyviä kokemuksia aikuisten kanssa. (Paitsi eilen kun Rau ahmi (...) luunsa ja oksensi sen. Keskelle sänkyä. Vain sen ahmimisen vuoksi. >:( )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä asuu myös raidallinen ahmatti, Luut (silloin kun ne niitä saa) annan jäisinä ja tarpeeksi isoina (kuten esim. ne kalkkunankaulat) ettei ihan saa hotkittua. Paras ois vielä syöttää joka rekku eri huoneessa..
   Ei se raakaruokinta loppujen lopuksi niin ihmeellistä ole, mutta hyvin tiedän ton siun tunteen :D

   Poista
 4. Avaatko vähän tota luu-kasvissose-keppinen pueskelu -yhtälöä.

  Meillä Taavi lähes täysin raa'alla ensimmäisistä päivistä lähtien (nappulaa namina ja välillä vähän ruuan seassa). Ruokinta 2 x päivässä; yleensä aamulla valmisateria (Murre Alkuvoima ja/tai Musch B.A.R.F. Vaisto, joskus sekaan kanankaula) ja iltaisin lähilihakaupasta haettuja lihaisia sian tai naudan luita, joissa oikeasti on sitä lihaakin, kalkkunan kaulaa tai kanansiipiä. Yleensä kyllä possunluuta. Kananmuna silloin tällöin ja raakaa lohta myös. Kepit ovat ruvenneet maistumaan viime aikoina enemmän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no siis tuntuu et kun koira ei välillä saa ihan päivittäin kasvissosetta niin se heijastuu heti keppien pureskeluna. Tosin eilen ne taas kaikki pureskeli keppejä vaikka ovat saaneet kasvista (mutta melkolailla vähän). Tarkoitan siis sellaista jatkuvaa natustamista, keppi silloin tällöin lienee normaalia :P
   Äkkiseltään Taavin saama luumäärä tuntuu aika isolta. Missään tosin ei ole eritelty paljonko alkuvoimassa on luuta, paljonko lihaa, kasvista on 20%. Ja toki miulle kerrottu 15% voi olla todellisuudessa vähän mitä meidän koirien ruuissa luuta on, mistäs tiedän :P Mutta niinhän oikeaoppinen barf ohjaa, syöttämään pennulle jopa 60% lihaisia luita! Luin muuten vasta jostain, että luumurske tukkii suoliston helpommin kuin syöty luu. Tiedä sitten.

   Poista
 5. Mä kanssa luin tosta 60 % luita ja mun mielestä se kuulosti paljolta. Noissa lähilihakaupan luissa on siis noin puolet lihaa, puolet luuta. Ja kakkaa seuraamalla olen säädellyt luiden syöntiä: jos kovin vaalea ja kuiva kakka, ei luita sinä päivänä iltapalaksi. Kovin monenlaista ohjetta löytyy raakaruokintaankin...

  VastaaPoista