perjantai 23. marraskuuta 2012

Terveysasiata

Tänään oli vuorossa silmäpeilausaika pyrreille, peilaajana Jaana Pätilä. Kokeilkaapa joskus mennä eläinklinikalle kolmen pyrrin kanssa, jos haluatte haastetta elämään! =)Elsa sai aloittaa, sitten Dukkis ja viimoisena Kiki. Dukki ja Elsa ottivat homman ihan ok, riitti kun piti kaulapannasta ja Kiki teki perinteiset, jähmettyi silmät muljuen "apua!" eikä liikkunut sitten milliäkään. Kiki jähmettyy kaikkiin hoitotoimenpiteisiin, laitettiinpa sille kanyyli tai leikataanpa kynnet. Hassu. No, ihan hyvä, että jähmettyi. Tultiin aika lailla suoraan lenkiltä klinikalle ja siinä kesken tutkimuksen ehdin ihmetellä hajua, ja kukas muukaan hajun lähteeksi paljastui kun tuo nuorempi raidallinen.. Poskikarvoista roikkui joku kiva ylläri, onneksi se tosiaan pysyi pöydällä pitämättä :D

Koko kolmikko sai terveen paperit, huippu juttu! Parin vuoden päästä sitten uudelleen.. Kallista puuhaahan tuo on ja liian vähän ihmiset vaivautuvat vanhempia koiriaan peilaamaan. Kertooko se koiran silmien terveydestä tarpeeksi, jos se peilataan terveeksi tyyliin 3-vuotiaana kun sitä käytetään jalostukseen? Mikä olikaan se tyyppiaika kun silmäsairaudet puhkeaa/löytyy? Etenkin jalostukseen käytettyjä koiria tulisi peilata myöhemminkin! Jos jotain löytyy niin paskempi juttu, mutta ainakin se voidaan ottaa huomioon jos pentuja aikanaan käytetään jalostukseen ja saadaan muutoinkin kartoitettua rodun tilannetta. Nythän pyrreillä on JTO:ssa suositus, että peilaus olisi vain vuoden voimassa kun koiraa käytetään jalostukseen. Ihan hyödyllistä, mutta miten saataisiin jo vanhemmat (6-7-vuotiaat) koirat peilattavaksi myös? Nartut usein ovat tuossa vaiheessa jo pentunsa tehneet, uroksia saatetaan käyttääkin ja peilata. Sama ongelma ilmenee myös muissa roduissa.

 Lisäksi siis JTO:ssa tulee pian lukemaan samat vanhat asiat suunnilleen näin: "jalostukseen käytettävien koirien lonkkien raja-arvo on D/D ja kyynärien 1/1 ja polvien 1/1, jolloin vastapuolen pitää olla terve". Pyrreillä ei kyynär- ja polviongelmaa juurikaan ole (toki monelta puuttuu edelleen ihan perus luustotutkimustulokset), ja ainakaan niistä kärsiviä ei ole toistaiseksi tarvinnut käyttää jalostukseen. Vaikka miulle on tuosta aiheesta vastattu "yleensä tässä on ollut tapana pitää esillä raja-arvoa", niin edelleen jaksan kyseenalaistaa.. 0/0 kyynärien ja polvien osalta olisi kuitenkin ihan realismia ja toteutumiskelpoista. Ja JTO on kuitenkin vain ohje, se ei estä yhtään minkään käyttämistä jalostukseen yhtään keneltäkään.

Mietitääs, miltä näyttää tilanne ulkopuolisen silmin tarkasteltuna. Oletetaan, että mahdollisesti rodusta kiinnostunut tutustuu tuohon ja lukee sen näin: On "ihan ok" käyttää jalostukseen koiraa, jolla on D-lonkat, ykkösen polvet, ykkösen kyynärät ja lisäksi siltä "saisi" vielä löytyä joku lievä silmäsairaus. No, ainakin heikoimmat karsiutuu pois jo alkumetreillä ;) Eivät ehkä viitsi edes perehtyä niin pitkälle, että tsekkaisivat käytetäänkö tuollaisia koiria (ei) tai onko niitä ylipäätään olemassa (ei kai). Ja miksikö kirjoitan näin? No, jouduttuani selittelemään asiaa viimeksi pari päivää sitten. Toisaalta, ehkä pyrristä oikeasti kiinnostunut, tai jo valmiiksi enemmän tietävä vaivautuukin selvittämään enemmän. Ehkä.

Onneksi monikaan (Suomalainen) kasvattaja ei kai pyrriä enää minään perusterveenä rotuna mainosta. Voiko ylipäätään mitään rotua enää kuvailla noin? Vuosia sitten ilmoittaessani muutoin"perustervettä", mutta sillä hetkellä sairastunutta lasta osastolle, vanha lastenlääkäri totesi miulle "ei ole olemassa perustervettä, se on anamneesin puutetta!" Jotta näin ;) En nyt sano, että niitä vikoja pitäisi etsimälläkään etsiä, mutta kyllähän nykypäivänä ylenpalttinen hehkutus oman koiran/rodun terveydestä kalskahtaa korvaan ja epäilyksen siemen alkaa tahtomattakin itää. No, pessimisti mikä pessimisti..
Suomessa sentäs pyrrejä tutkitaan suhteellisen laajasti, niitä ketä tutkitaan. Toista se on tuolla länsinaapurissa, sielläpä on oikein yhdistyksen suositus sille, ettei lonkkia enää tarvitse tutkia, ellei tahdo. Muutahan siellä ei siis tutkita muutoinkaan (kuten ei muuallakaan juuri). Ehkä joskus ja joltain kyynärät.

 Ei sillä, aikas vähän nää JTO-asiat miulle kuuluu, tai niiden arvostelu varsinkaan. En ole edelleenkään kiinnostunut toimimaan rotuyhdistyksen hallituksessa enkä oikein jalostustoimikunnassakaan (enkä pääse kokoukseen). Ei ole yksinkertaisesti edes aikaa (ja yhden yhdistyksen hallituksessa toimiminen riittää ihan hyvin). Ihan riittävästi on yhdistystoiminnassa ihmisiä vaan nimellisesti, en halua olla sellainen. Yhdistystoimintaan täytyy panostaa ja olla aikaa, mutta muistettava on, ettei yhdistykset pyöri ilman aktiiveja!

Jokohan olisi taas saarnattu, purnattu ja ihmetelty? Täytyy nyt itse yrittää näyttää esimerkkiä ja pitää noiden silmäpeilaukset jotakuinkin voimassa. Vaikkakin se jätti tänäänkin 180euron loven miun kukkaroon, ihanan kallista!

Muutoin meille ei erityistä taaskaan kuulu, Elsan kanssa räpellettiin pari nollaa pari viikkoa sitten, Kikin kanssa on yritetty ahkeroitua tokossa ja Tui on treenaillut aksaa. Parin viikon päästä on sitten suuntana messari kaveriporukalla, ihan jees :)

1 kommentti:

  1. Monet kelpienpentua kyselevät mainitsevat, että haluavat kelpien, koska se on "perusterve" rotu. Saattaa siis mennä myös niinpäin, että kasvattajat tietävät ja kertovat totuuden, mutta yleinen käsitys on toinen.. Olen kyllä muistanut kaikille sanoa, että sellaista kuin "perusterve" ei ole, jos joku lupaa sinulle terveen koiran, hän valehtelee ja päälle luetella kaikki mahdolliset sairaudet, joita vaan tiedän Suomesta tai ulkomailta löytyneen. Jyvät akanoista ;)

    VastaaPoista